Een opmerkelijk jaar voor Mini-Europa en Océade!

Ondanks de verhoging van het terreurniveau eind november, beleefden Mini-Europa en Océade in 2015 één van hun beste jaren ooit. Het Brusselse miniatuurpark deed het in 2015 iets beter als in het recordjaar 2014. Ook Océade zag zijn omzet stijgen met 7,6%, eveneens het hoogste niveau ooit! Océade en Mini-Europa blikken heel tevreden terug op het 2015: de twee Brusselse parken kunnen uitstekende – zoniet uitzonderlijke – resultaten voorleggen! 

“Océade verbrak vorig jaar bijna zijn historisch bezoekersrecord (2010),” aldus Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van de beide parken. “We zagen ons bezoekersaantal stijgen met 3,5% in vergelijking met 2014. Ons omzetcijfer ging er over dezelfde periode zelfs met 7,6% op vooruit. Dit is een fantastisch resultaat en de beste beloning voor de vele investeringen die we vorig jaar hebben gerealiseerd in het waterpark”.

 

Gevolgen van de terreurdreiging

Ook voor Mini-Europa was 2015 een grand cru-jaar met veel bezoekers. Toch gooide de terreurdreiging in Brussel wat roet in het eten. “2015 was goed op weg om eveneens een uitzonderlijk jaar voor het miniatuurpark te worden, aldus Thièrry Meeùs, maar door de verhoging van het terreurniveau in Brussel tot het hoogste niveau, liepen we zo’n 10.000 tot 14.000 bezoekers mis. Gedurende 2 weken verloren we tot zo’n 90% van onze omzet! We eindigen het jaar daarom met 1,5 tot 1,8% minder bezoekers in vergelijking met 2014.”

 

Het verschil in het bezoekersprofiel van de 2 parken verklaart deze situatie. “In de laatste maanden van het jaar wordt Mini-Europa voornamelijk bezocht door buitenlandse toeristen en scholen, aldus Thierry Meeùs, maar door de hoogste terreurdreiging telde Brussel een pak minder toeristen en vermeden de scholen onze hoofdstad. Océade is minder afhankelijk van toeristen en zag zijn ‘bezoekersverlies’ beperkt tot 60% tijdens die twee weken. Gelukkig nam het aantal bezoekers daarna snel weer toe! December draaide zelfs uit tot een recordmaand voor Océade met als uitschieter de kerstvakantie. De eerste succesvolle editie van MagicSnow@océade - waarbij het, in tegenstelling tot de rest van het land, sneeuwde in het waterpretpark – zit daar zeker voor iets tussen.  ”

 

Twee vaste waarden

Gesterkt door de goede resultaten in 2015, bevestigen de twee parken op de Heizel hun noodzakelijk belang voor het toerisme in onze hoofdstad. Volgens het ‘Observatoire du Tourisme bruxellois’, maken Océade, Mini-Europa en het Atomium samen bijna 60% uit van alle toeristische attracties en musea in Brussel. “Zonder het Atomium, vertegenwoordigen Mini-Europa en Océade meer dan 34% van het toerisme in de hoofdstad, preciseert Thierry Meeùs. Voor juli en augustus was dit zelfs de helft.”

 

Alle ogen gericht op 2016

Met dit mooie rapport hopen de werknemers en de bezoekers van de beide parken nu op de Stad Brussel en het Gewest om hun visie op het Néo-project te herzien en om er zowel Mini-Europa als Océade in te integreren. Ze herinneren graag aan hun investeringsvoorstellen en aan het feit dat 1 Brusselaar op 12 jaarlijks Océade bezoekt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0